» » Як вийшло, що папуга какапо розучився літати

Як вийшло, що папуга какапо розучився літати

iconОсобливості туру

Питання і відповіді, повністю
Наука

Як вийшло, що папуга какапо розучився літати

Папуга какапо, або совиний папуга, що мешкає в Новій Зеландії і більше не зустрічається ніде на планеті. Як вважають вчені, папуга какапо є однією з найбільш давніх птахів, які живуть на Землі. Пройшовши такий тривалий еволюційний шлях він, на жаль, втратив здатність літати, а може лише планувати на невелику відстань.

Цей вид папугу колись був широко поширений на островах Нової Зеландії. Але сьогодні його ареал помітно скоротився, і тепер його можна зустріти лише в південно-західній частині Південного острова.

Какапо є єдиним представником сімейства папугаевых, який веде нічний і сутінковий спосіб життя. Звідси, як вважають вчені, і його незвичайна схожість з совообразными. Він має характерне для сов будова особи, коли пір'я утворюють лицевий диск, і очі спрямовані вперед.

Какапо досить великий папуга, його розміри близько 60 см, а вага досягає 4 кг. Цікавою особливістю совиного папуги є те, що він пахне медом і бджолиним воском. Харчуються какапо фруктами і насінням рослин, а також різними листям, бруньками і квітковим пилком.

Інша особливість какапо, що відрізняє його від всіх інших видів папуг, є нестійкість сімейних пар. Самець у період розмноження злучається відразу з декількома самками. До того ж ці недобросовісні кавалери зовсім не беруть участь у вирощуванні потомства. Гнізда папуги будують прямо на землі, під старими деревами або в старих пнях.

У зв'язку з тим, що папуга какапо не літає, він має специфічну будову скелета, багато в чому схоже з іншими нелетающими птахами. Кіль, спеціальний виріст скелет, до якого прикріплюються грудні м'язи, у какапо недорозвинений. Він розташований занадто низько і укорочений в порівнянні з летючими птахами. Крім того, крила какапо стали короткими, мабуть, за непотрібністю.

Незважаючи на те, що какапо не вміють літати, вони відмінно лазять по деревах і добираються іноді до верхніх ділянок крони. Спускаються вони, широко розкривши крила і плануючи між гілками. Таким чином, какапо здатні до плануючого польоту на відстань від 20 до 50 метрів.

Фауна Нової Зеландії дуже специфічна і в цьому схожа на свою сусідку Австралію. До прибуття сюди європейців на островах не було хижих ссавців. Як вважають біологи, це і послужило причиною того, що какапо втратив здатність до польоту. Але з прибуттям в Нову Зеландію колонізаторів острова наповнили щури, коти і горностаї, які почали полювати на беззахисних какапо.

Сьогодні цей нелетающий вид папуг знаходиться на межі вимирання. Уряд Нової Зеландії та природоохоронні організації приймають екстрені заходи з його порятунку. Ведеться розселення папуг на ізольованих островах, де відсутні хижаки. Але на даний момент неможливо сказати, чи вдасться людині виправити наслідки свого втручання в дику природу Нової Зеландії і врятувати унікального какапо.

«MapMe Club» — це інтернет-довідник практичної інформації для туристів. В першу чергу, звичайно, про країни — але не тільки. У ньому є матеріали з усіх питань, які цікавлять мандрівників. «MapMe Club» — це живий, безперервно оновлюється і доповнюється довідник практичної інформації для туристів. Його автори — не редакція і не журналісти. Автори «MapMe Club» — справжні любителі подорожувати, які знають свої напрямки краще, ніж хто б то не було. Цікавий туристичний портал, який об'єднує в собі співтовариство мандрівників, путівник більш ніж 100 країн світу і безліч корисних для мандрівників сервісів.